1. IBM, maliyetleri düşürmek için yeni bulut hizmetinde kendi yapay zeka çipini kullanmaya çalışıyor
International Business Machines (IBM), bu hafta yaygın olarak kullanıma sunduğu bir bulut bilgi işlem hizmetini çalıştırma maliyetlerini düşürmek için kendi tasarladığı yapay zeka yongalarını kullanmayı düşünüyor.
IBM Semiconductors'ın genel müdürü Mukesh Khare, San Francisco'daki bir yarı iletken konferansında Reuters ile yaptığı röportajda, şirketin yeni "watsonx" bulut hizmetinin bir parçası olarak Yapay Zeka Birimi adlı bir çip kullanmayı düşündüğünü söyledi.
IBM, ilk büyük yapay zeka sistemi olan Watson'ın pazarda ilgi görmeyi başaramamasının ardından on yıldan uzun bir süre sonra insan benzeri metinler yazabilen üretken yapay zeka teknolojilerindeki patlamadan yararlanmayı umuyor.
Eski Watson sisteminin karşılaştığı engellerden biri, IBM'in bu kez çözmeyi umduğu yüksek maliyetlerdi. Khare, kendi çiplerini kullanmanın, enerji açısından çok verimli oldukları için bulut hizmeti maliyetlerini düşürebileceğini söyledi. Khare, çipin yarı iletken araştırmasında IBM ile ortaklık yapan Samsung Electronics (005930.KS) tarafından üretildiğini ve şirketinin watsonx'ta kullanmayı düşündüğünü söyledi. IBM'in çipin bulut müşterileri tarafından ne zaman kullanıma sunulacağı konusunda kesin bir tarihi yok, ancak Khare şirketin hâlihazırda çalışan birkaç bin prototip çipi olduğunu söyledi. Ancak Khare, IBM'in çipleri büyük miktarda veri içeren yapay zeka sistemlerini eğitmede pazar lideri olan Nvidia'nın (NVDA.O) yarı iletkenleri için doğrudan bir ikame tasarlamaya çalışmadığını söyledi.
Bunun yerine, IBM'in çipi, yapay zeka endüstrisinin içindekilerin çıkarım olarak adlandırdığı, yani önceden eğitilmiş bir yapay zeka sistemini gerçek dünyadaki kararları almak için kullanma süreci olan, maliyet açısından verimli olmayı hedefliyor. Khare, "Şu anda hacim burada," dedi. "Şu anda eğitime yönelmek istemiyoruz. Eğitim, bilgi işlem açısından farklı bir canavar. En fazla etkiye sahip olabileceğimiz yere gitmek istiyoruz."
2. Çip üreticisi Foxconn, Hintli madencilik şirketi Vedanta ile yarı iletken ortak girişiminden çıktı
Elektronik devi Foxconn, "projeyle ilgisi olmayan dış sorunlar" nedeniyle Hint madencilik holdingi Vedanta Ltd. ile 19,5 milyar dolarlık yarı iletken ortak girişiminden çekildi.
Uluslararası alanda Foxconn olarak bilinen Hon Hai Technology ve Vedanta Limited, Şubat 2022'de Hindistan'da çip ve ekran panelleri üretmek için ortak girişimlerini duyurdu. Pazartesi günü Foxconn, Vedanta Limited ile yollarını ayırmayı karşılıklı olarak kabul ettiğini açıkladı.
"Bu olumsuz bir şey değil. Her iki taraftan da projenin yeterince hızlı ilerlemediği, sorunsuz bir şekilde üstesinden gelemediğimiz zorlu boşlukların yanı sıra projeyle ilgisi olmayan dış sorunların olduğu kabul edildi, "Tayvan merkezli şirketten Salı günü yayınlanan bir açıklama okudu. Vedanta, cep telefonlarında, buzdolaplarında ve arabalarda kullanılan çipleri oluşturmak için Hindistan'ın ilk yarı iletken dökümhanesini kurmak için diğer ortakları sıraya koyduğunu söyledi.
Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti, Hindistan'ın küresel tedarik zincirinde kilit bir oyuncu olma yolunda yarıştığı sırada, yarı iletken ve teşhir imalat projeleri için 50 milyar dolarlık bir plan kapsamında proje maliyetlerinin% 10'sine kadar finansal teşvikler sunarak ülkenin kendine güven politikasının bir parçası olarak çip yapımına en büyük önceliği verdi.
Hindistan'ın hükümet liderleri, etki konusunda çok endişeli olmadıklarını söylüyor. Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ashwini Vaishnaw, her iki şirketin de Hindistan'ın yarı iletken misyonuna, ülkenin Hindistan'da Yap programının bir parçası olarak yerel kalkınmayı teşvik etmeye kararlı olduğunu söyledi.
Elektronik ve Bilgi Teknolojisi Bakanı Rajeev Chandrasekhar, Salı günü yaptığı açıklamada, Foxconn'un kararının Hindistan'ın yarı iletken üretimi hedefleri üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını söyledi. "Hem Foxconn hem de Vedanta'nın Hindistan'da önemli yatırımları var ve iş ve büyüme yaratan değerli yatırımcılar" dedi.
Foxconn, Hindistan'da Apple iPhone'lar üretiyor ve ülkedeki üretimi genişletmeyi planlıyor, ancak yarı iletken operasyonlarının kurulması zaman alıyor. "Foxconn Hindistan'a ilk kez 2006 yılında girdi ve biz hala buradayız. Grup, Hindistan'ın gelişmekte olan yarı iletken endüstrisi ile birlikte büyümeyi dört gözle bekliyor "dedi. Tayvan merkezli şirket, hükümetin Yarı İletkenler ve Ekran Fab Ekosistemi için Modifiye Programı'na başvurmak için çalıştığını ve hem Hindistan'da hem de yurtdışında başka ortaklar ve paydaşlar aradığını söyledi.
3. Infineon ve Semikron Danfoss, elektromobilite çipleri için tedarik anlaşması imzaladı
Analist tahminlerine göre, tamamen veya kısmen elektrikli aktarma organlarına sahip otomobiller, 2028 yılına kadar üretilen otomobillerin üçte ikisini oluşturacak. Elektromobilitenin bu hızlı büyümesi, güç yarı iletkenlerine olan talebi artırıyor. Bu çerçevede, Infineon Technologies AG (FSE: IFX / OTCQX: IFNNY) ve Semikron Danfoss, silikon bazlı elektromobilite çiplerinin tedariki için çok yıllı bir hacim anlaşması imzaladı. Infineon, Semikron Danfoss'a IGBT'ler ve diyotlardan oluşan yonga setleri tedarik edecek. Bu çipler esas olarak elektrikli araçlarda ana tahrik için kullanılan invertörler için güç modüllerinde kullanılır.
"Otomotiv yarı iletkenlerinde küresel lider olarak Infineon, temiz ve güvenli mobilite için oyun değiştiren çözümler sunuyor. Bugün bile, IGBT'lerimiz ve diyotlarımız, elektrikli güç aktarma organlarında verimli güç dönüşümü sağlayarak endüstrinin elektromobilite dönüşümünde önemli bir rol oynamaktadır "diyor Infineon'un Otomotiv Bölümü Başkanı Peter Schiefer. "Geniş ürün portföyümüz, sistem uzmanlığımız ve üretim yeteneklerimize yaptığımız sürekli yatırım, bizi Semikron Danfoss gibi otomotiv oyuncularının değerli bir ortağı haline getiriyor."
Semikron Danfoss Başkanı Claus A. Petersen şunları ekledi: "Semikron Danfoss, otomotiv müşterilerine, taşımacılık sektörünün daha fazla karbondan arındırılmasını sağlamak için IGBT'lerin ve diyotların yeteneklerinden tam olarak yararlanan en gelişmiş montaj teknolojilerine dayanan güç modülleri sunuyor. Otomotiv müşterileri, sektördeki dönüşümü yönlendirmek için deneyimli ve uzun vadeli bir ortak olarak bize güveniyor."
Semikron Danfoss için IGBT'ler ve diyotlar, Infineon tarafından Dresden, Almanya ve Kulim, Malezya'daki tesislerinde üretilecek. Semikron Danfoss, Almanya'da Nürnberg ve Flensburg'da, ABD'nin Utica kentinde ve gelecek yıldan itibaren Çin'in Nanjing kentinde kendi otomotiv güç modüllerini üretmektedir.